Det kan godt være lidt svært at holde styr på de forskellige sugende materialer der bliver brugt i stofbleer, bind og ammeindliæg. I det her blogindlæg vil jeg gennemgå de forskellige materialers evner.
Der findes mange forskellige typer af sug, De kan være mere eller mindre syntetiske. Som sagt er det kun evnerne vi beskæftiger os med her. Jeg vil på et senere tidspunkt komme ind på deres miljø påvirkning.
Bomuld

Photo by Trisha Downing on Unsplash
Bomuld kender vi alle sammen det er det næsten alt vores tøj er produceret af. Det er let tilgængeligt og kan dyrkes mange steder. Der ud over er det billigt.
Faktisk er der bomuld i mange af de forskellige blandings stoffer du kan købe som f.eks. hamp eller bambus.
Der findes forskellige certificeringer af bomuld.
- økotex 100
- organic cotton
- GOTS certified
Du kan læse om stofcertificeringer her
Sugeevnen i bomuld er faktisk ganske fin. Det suger ret godt, det er jo også derfor vi bruger det til klude, håndklæder og viskestykker. Dog placere man tit bomuld i bunden af de sugende materialer. På trods af at mange bleproducenter faktisk har bomulds som sug i flere bleer. Bomuld tørrer ok hurtigt.
Bambus

Bambus er en græsart, vi kender den næsten alle sammen tror jeg. Den er ret hårdfør. Dog husker vi vist alle da der i 90´erne blev sprunget en del bambusbuske i luften rundt omkring i haverne da der var gået sygdom i dem.
Bambus findes efterhånden i et utal af typer, blandinger og former. Dog vil man sjældent støde på 100% bambus. Uanset om det er en frotte, en jersey eller velour, vil dit bambus produkt være en eller anden form for viskose, rayon eller modal udvinding. Det er de måder man udvinder cellolusen fra bambus på der afgør, hvilken kategori de hører i.
Bambus kan have følgende certificeringer jeg har ikke lige kunnet finde ud af om det kan være GOTS men mange fabrikanter skriver at det produceres under GOTS standarder.
- Råfibre OCIA, NOP and FSC certified.
- stoffet økotex
Der udover er det ofte blandet med bomuld eller måske hamp.
Kvaliteten af bambus kan svinge. Der har været flere opslag i facebookgrupper med indlæg der har fældet nærmest alle løkkerne af i frotten. Eller bambus der er blevet stiv og træls efter få ganges brug. Ud over det er det faktisk også lidt sart i forhold til tørretumbling. Der skal man passe på men varmen. Desuden kan de krympe ret meget. Både med det samme eller stille og roligt over tid.
Sugeevnen er god. Den suger bedre og hurtigere end bomuld. Den har også en kølende effekt, derfor samlingens den ofte med uld når det drejer sig om beklædning. Bambus tørre ok hurtigt
Det siges også at bambus har en antibakteriel effekt. Eller det er i hvertfald svære for bakterier at gro i det.
Hamp

Photo by Jose Luis Sanchez Pereyra on Unsplash
Hamp er en cannabis plante, den indeholder bare meget lidt af det stof der gør at folk syntes det er sjovt at ryge hash – THC.
Hamp har været brugt i mange år blandt andet til reb, sejl og andre ting der kræver et kraftigt materiale. I sin rene form er hamp noget strid noget, en kraftig hør, sådan lidt kanvas. Derfor blander man det med bomuld og andre ting for at opnå et blødere stof.
Hamp kan være certificeret på følgende måde
- økotex 100
- GOTS
Ellers har hamp de samme kvaliteter som bambus ud over at det suger lidt bedre eller det holder lidt bedre på det den suger. Det er dog en langsom suger…. og en virkelig langsom tørrer.
Mikrofiber
Mikrofiber er ren polyester/ polamide og er lidt som en svamp. Det suger super godt, men er ikke særligt god til at holde på væske. Tilgengæld tørrer det virkeligt hurtigt.
Polyester er et plastik produkt og stammer i bund og grund fra olie og naturgas. Mikrofiber er sidste led i fødekæden for plastik produkter – hvis man er heldig at det er genbrugt polyester der er brugt.
Zorb
Jeg har valgt at ligge zorb helt for sig selv da det er speciallavet absorberende stof. Det er bambus blandinger i forskellige udgaver, alt efter om det er 1. eller en senere generation. Det har også forskellige kvaliteter og evner. Men tror det er ret godt dækket ind i bambus.
[…] Alt efter hvilken slags indlæg du vil lave er der forskellige ting du skal bruge. Du kan læse om du forskellige sugende materialer her […]
[…] Sugeevnen på bambus kan du læse mere om her. […]