Vask af stofbleer

Vask af stofbleer

Kan man vaske stofbleer rene? Hvordan vasker man bedst? Hvorfor lugter det ? Hvordan gør jeg med pletter ? Der er mange spørgsmål som ny stofble forældre og vask af bleer er en stor del af det at bruge stofbleer så det er med at få styr på sin vaskerutine fra starten. Der findes adskillige vejledninger i at vaske bleer det her er hvordan jeg gør!

Inden vask

Inden du har bleer nok til at vaske skal de jo opbevares et sted, rigtigt mange bruger filurspanden fra Ikea eller en anden spand. Med en stor vaskepose/ wetbag. Vi har dem bare stående i en wetbag på gulvet. Er det tissebleer ryger de bare direkte i wetbaggen men er det lortebleer bliver de skyllet. ( læs evt. indlægget om Lortehåndtering )Herhjemme vasker vi ca. hver anden dag. Så når bleerne er klar kommer de i vaskemaskinen.

 

Nye vaskemaskiner, vandmængder og grader

De nye moderne vaskemaskiner har en lang række energi og miljø krav de skal leve op til. Blandt andet mængden af vand. Det er lidt en ulempe for os der bruger stofbleer for vi er ret afhængige af at mængden af vand er stor så vores bleer bliver rene. Så hvis du kan sætte ekstra vand ved er det en fordel men ellers et kold skyl inden. Men vand er vigtigt. Hvis dine bleer er rene lugter de også rene når de kommer ud.

Herhjemme vasker vi altså på 90 grader. Jeg lejer bleer ud og vil helst ikke at der kommer noget fra mig eller andre ud til andre børn. Men du kan sagtens vaske på 60 grader og få rene bleer. Nogen vasker helt ned på 40 grader.

Vaskemiddel

Det er vigtigt at bruge et godt vaskemiddel. Jeg bruge ülrich naturlich ( kan købes hos Ko og Ko  eller naturebaby) Det er enzymfrit og fungere ganske fint. Om det skal være med eller uden enzymer er vist et større historie om jeg ikke vil komme ind på her- jeg ved ikke en skid om det.  Det allervigtigste er at det er uden parfume og at det fungere for jer i jeres dagligdag. Du kan med fordel bruge vanish i blevasken eller flegesalt. Bor du i et område med meget kalk kan det være en god ide med et par kalkvæk taps.

Tørretumbler

Jeg tumbler, syntes simpelthen det tager for lang tid at tørre + vi tørre alt andet tøj så vi kun tumbler bleer og håndklæder. Det slider dog på din ble at tumble den men det må man tage med. Det er dog heller ikke super miljøvenligt med den tørretumbler.

Mine bleer lugter

Hvordan lugter de er det når de er våde eller så snart baby har tisset i dem. Eller er det bare morgen tissebleen, det kan nemlig godt være en kradsbørstig sag. Lugter de bare lidt af prut så kan det være de skal have mere vand under vask

Hvis dine bleer lugter så snart baby har tisset trænger de nok til at blive strippet.

Jeg stripper sådan her

  • Vask bleerne som normalt
  • Vask bleerne uden vaskemiddel ( kogevask ) med en bøtte natron i skuffen. Og evt. kalkvæk
  • Giv bleerne et skyl i maskinen.

 

Der finden anden måde at strippe på den ligger på smartparents hjemmeside, jeg har aldrig prøvet den.

Pletter

Har dine bleer fået pletter, det sker jo så kan det være en fordel at bruge lidt galdesæbe på pletten og når den er vasket ligge den ud i solen mens den er våd. Solen bleger nemlig pletten.

 

Rens din vaskemaskine

Det er vigtigt at rense din vaskemaskine, specielt hvis du ikke vasker ved høje grader. Det siges at man skal vaske en kogevask i ugen. Husk at tørre gummilisten af. Har du problemer med at din maskine lugter skal du tjekke trevlesien. Den sidder gerne nede i et hjørne og kan skrues ud. Rens den vask en 90 graders tom maskine rens igen og fortsæt til trevlesien er ren. Du kan bruge en maskinrens i en eller flere af de tomme vaske.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagget ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev
Få alle de gode nyheder, rabatter og selvfølgeligt lidt gode råd om zero waste og kreativitet.
We respect your privacy.